Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită marți, 29 noiembrie 2022, ora 14.00, la festivitatea de premiere și vernisajul celei de-a XVI – a ediţii a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie din Târgoviște, Calea Domnească, nr. 189.
Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din 1923 până în 1943, când se îmbolnăvește și nu mai poate lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura), care, în perioada târgovișteană, de altfel și cea mai fertilă din punctul de vedere al creației, a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au dus la recunoașterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, îl alege membru, acesta fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Având în vedere că în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui artist Gheorghe Petrașcu, precum și 30 de ani de la înființarea bienalei, ce-i poartă numele, în prezența fiicei sale – Mariana Petrașcu, Bienala îmbracă haină de sărbătoare.
Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (ultimul an, masterat) şi absolvenţilor Academiilor de Artă care au participat cu cel mult două lucrări.
În competiţia de anul acesta au fost acceptate 144 de lucrări de pictură şi 36 lucrări de grafică, juriul întrunit în următoarea componenţă: președinte - dr. Doina Mândru (istoric și critic de artă), membru - conf. univ. dr. Ioana Beldiman, membru - prof. Mihai Șerbănescu (membru în Consiliul Director al UAP, Filiala București), membru - arh. Dan Nițescu (trezorier UAR), membru - Maria Neacșu (muzeograf), secretar - Elena Șontea (muzeograf), a hotărât premierea a 11 lucrări, ale următorilor participanţi: Ana Maria Rugescu, Paul Tiberiu Mănguță, Ioanna Dimosthenous, Constantin Tanislav, Eugen Ioan Măcinic, Mihaela Mihalache, Valeriu-Daniel Năstase, Dănuț Adrian Chidon-Frunză, Gheorghe Coman, Sorin Otînjac, Ion Alexandru Antonescu.
Premiile sunt acordate de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte și se constituie în preț de achiziție.
Expoziția va fi deschisă vizitării în perioada noiembrie 2022 - februarie 2023, la Muzeul de Istorie, de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00.
Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița