În cadrul manifestărilor culturale prilejuite de Zilele Județului Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Dâmbovița, anunță deschiderea expoziției Nomen est omen. Epocile lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Vernisajul va avea loc vineri, 31 mai 2024 ora 12.00, la Muzeul de Istorie și va rămâne deschisă până în data de 31 august 2024.
Expoziția prezentă este rodul colaborării cu Muzeul Județean Argeș și își propune să aducă în prim-plan câteva aspecte definitorii ale celor două nume emblematice ale șirului domnilor Țării Românești: Matei Basarab (1632-1654) și Constantin Brâncoveanu (1688-1714). De altfel, comemorăm 370 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Matei Basarab, la curtea domnească de la Târgoviște, în Duminica Mironosițelor (9 aprilie 1654). Același an marchează și o predare de destin domnesc, căci curtea de la Brâncoveni (județul Romanați, azi Olt) se bucura de nașterea pruncului Constantin, viitorul domn Constantin Basarab Brâncoveanu.
Expoziția pune în valoare obiecte clasate în tezaurul național, precum „Evanghelia învățătoare”, tipărită prin grija lui Matei Basarab la mănăstirea Dealu în 1644, acum exact 380 de ani. De asemenea, poate fi admirat un exemplar al „Bibliei de la București” prima ediție integrală în limba română a textului Sfintei Scripturi, realizată în timpul domnilor Șerban Cantacuzino (1678-1688) și Constantin Brâncoveanu (1688-1714).
Numeroase obiecte de podoabă, monede, talgere și documente poartă amprenta secolului XVII și a celor doi domni al căror nume le-a imprimat destine atât de semnificative. Născuți la Brâncoveni, ajunși conducători ai Țării Românești după cariere îndelungate, fiecare dintre cei doi ia decizia de a reface reședința domnească de la Târgoviște, cele două domnii însemnând și ultimele etape înfloritoare din lunga istorie voievodală a Târgoviștei.
Sunt prezentate artefacte descoperite la Curtea Domnească de la Târgoviște, la mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung, la reședința boierilor din Cepari (județul Argeș), la Băjești, la curțile lui Mareș Băjescu, dar și în bisericile lui Udriște Năsturel, Dimitrie Buzinca, la Biserica Roșie, la Simuleasa, Sf Nicolae-Andronești etc. Destinul a înlănțuit pe vecie cele două spirite luminate, numeroasele biserici ridicate sau refăcute de Matei Basarab au trecut în grija lui Constantin Brâncoveanu și celor doi le datorăm dăinuirea unui număr mare de lăcașuri de cult până în zilele noastre.
În final, tot în 2024, se împlinesc 310 ani de la sfârșitul tragic al vieții lui Constantin Brâncoveanu, al fiilor săi și al sfetnicului Ianache Văcărescu, prilej de aducere aminte a sensului profund al vieții creștinești, acela de mărturisitori.
Vă așteptăm cu drag!
Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița