Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” și Consiliul Județean Dâmbovița au plăcerea de a vă invita să descoperiți expoziția „Bărbăție și romantism. Mirajul ofițerului”, deschisă la Muzeul de Istorie.
Dincolo de prezența statornică a curții domnești la Târgoviște, la finalul secolului al XIX-lea nevoia de modernizare a armatei României a creat condițiile organizării aici a Școlii de Cavalerie și realizării unui câmp de instrucție. În anul 1907, este pusă piatra de temelie în prezența principelui Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul, în acel moment Inspector General al Cavaleriei, și ministrul de război, generalul Alexandru Averescu. De-a lungul timpului, cazarma nou-construită a adăpostit, alături de Școala de Ofițeri de Cavalerie „Ferdinand I”, Școala de Ofițeri în Rezervă de Cavalerie, Școala de Subofițeri de Cavalerie și Școala Specială de Ofițeri de Cavalerie (1893-1914). Această relocare a școlilor de cavalerie către fosta cetate de scaun a Târgoviștei ținea cont de caracteristicile terenului, ideal pentru cavalerie. În acest context, nu este de mirare că mulți dintre ofițerii școlii și-au legat destinul de familiile târgoviștene și dâmbovițene. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că vestitul Regiment III Dâmbovița nr. 22 Infanterie își avea garnizoana la Târgoviște, la fel cum, din anul 1916, Regimentul 62 Infanterie va avea centrul de recrutare tot aici.
Expoziția pune în lumină elemente ale acestui trecut militar văzut din perspectiva vieții private, de familie. Regăsim chipuri de ofițeri în ziua nunții, le admirăm ținutele, alături de cele ale mireselor și doamnelor din societatea târgovișteană. Suntem și azi impresionați de postura generalului Matei Vlădescu, a colonelului Ion Nicolin, a colonelului Virgil Bianu, a generalului Ludovic Mircescu - fiecare dintre ei fiind figuri emblematice. Expoziția aduce în fața publicului uniforme militare, coifuri, chipie, săbii, barete cu decorații și ordine militare, dar și artă plastică. De sub creionul lui Theodor Pallady sau al lui Bob Bulgaru răsar chipuri de acum aproape un secol. Este una din rarele ocazii în care lucrări delicate, realizate pe calc, în creion sau tuș sunt expuse publicului. O altă categorie de patrimoniu este reprezentată de fotografii, atât cele ale ofițerilor, cât și cele în ipostaze de familie, întregind tabloul unei lumi care, în ciuda celor Două Războaie Mondiale, a știut să aprecieze viața, frumosul, lăsându-ne o moștenire demnă de cunoaștere și apreciere.
Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 30 aprilie 2021 pentru a oferi timp suficient atât târgoviștenilor, cât și turiștilor să o poată viziona în condiții de maximă siguranță.