23.06.2021

Acces gratuit pentru vizitatorii îmbrăcați în ie la muzeele Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

 

          Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, oferă un cadou cultural cu ocazia Zilei Universale a Iei, oferind intrarea liberă vizitatorilor îmbrăcați în ie sau costum popular în data de 24 iunie 2021 la obiectivele culturale aflate în administrarea instituţiei muzeale.

          Pe lângă accesul gratuit, la Casa Atelier „Gabriel Popescu” din localitatea Vulcana-Pandele, începând cu ora 11:30, sub titlul „Natură și meșteșug”, vizitatorii sunt invitaţi să petreacă câteva ore în aer liber, de sărbătoarea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, când plantele de leac capătă puteri miraculoase. Vom împleti împreună coronițe de flori și vom vorbi despre efectele benefice și tămăduitoare ale plantelor. Vor fi prezentate semnificația semnelor primordiale folosite în decorarea iilor și tehnicile de cusut. Vizitatorii vor putea admira şi două expoziţii; prima expoziție este intitulată „Leacurile bunicii”, iar cea de-a doua cuprinde ii și costume tradiționale din colecții particulare, cu planșe explicative despre semnele și tehnicile de cusut.

          Muzeele ce vor fi putea fi vizitate gratuit de publicul îmbrăcat în ie sau port tradiţional sunt următoarele: Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul de Istorie, Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul de Artă, Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Peştera Ialomiţei, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Casa Atelier „Gabriel Popescu” din Vulcana-Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”.

 

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Casa Atelier „Gabriel Popescu”    

         

          Cu ocazia Zilei Universale a Iei, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, invită publicul să descopere frumuseţea iei în cadrul unui eveniment organizat la Casa Atelier „Gabriel Popescu” din localitatea Vulcana-Pandele, joi, 24 iunie 2021, de la ora 11:30.

          Născută la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de-a IX-a ediție și mobilizează din ce în ce mai multe persoane și comunități din întreaga lume. Tema anului 2021 este „Natură și meșteșug’’. Prin aceasta, se doreşte reflectarea la relația ie/cămașă tradițională cu natura, de la inspirație, ritualuri și motive la materie primă și tehnici de realizare. Este cadrul ideal în care putem asocia ia, cămașa, portul și textilele tradiționale cu peisajul de unde provin, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural.

          În cadrul evenimentului de anul acesta, la Casa Atelier „Gabriel Popescu” vor fi promovate creatoarele populare și femeile care practică diferite meșteșuguri. Datorită lor, atât meșteșugul coaserii și țeserii manuale, cât și esența realizării IEI și cămășii românești sunt păstrate și transmise mai departe. Vrem să le oferim recunoașterea și aprecierea noastră, munca lor înseamnând enorm pentru identitatea noastră culturală.

          Totodată, pentru că tema se referă la natură și pentru că este în primul rând sărbătoarea Drăgaicei, când plantele de leac capătă puteri miraculoase vom împleti coronițe de flori și vom vorbi de efectele benefice și tămăduitoare ale plantelor. Vor fi prezentate semnificația semnelor primordiale folosite în decorarea iilor și tehnicile de cusut. Vizitatorii vor putea vedea şi două expoziţii. Prima este intitulată „Leacurile bunicii”, iar cea de-a doua cuprinde ii și costume tradiționale din colecții particulare cu planșe explicative despre semnele și tehnicile de cusut.

          Partener: Căminul Cultural „Izvor de Apă Vie” Vulcana-Pandele