15.02.2007

TVA-ul încarcă cheltuielile administraţiilor publice pentru proiectele europene

Reuniunea UNCJR, la care au participat şi ministrul Integrării Europene, Anca Boagiu şi Mircea Toader, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, a avut în dezbatere o serie de teme de interes pentru administraţia publică, în speţă: efectele aplicării TVA la proiectele finanţate din fonduri europene, efectele aplicării noii formule de repartizare a sumelor de echilibrare pentru autorităţile locale de la bugetul statului pe anul în curs, propuneri de amendare a OUG nr. 120/2007, proiectele programate prin HG nr. 811 ai cărei beneficiari sunt consiliile judeţene şi a OG nr. 7, beneficiari consiliile locale.

În opinia preşedintelui Gheorghe Ana, subiectul cel mai aprins a fost TVA-ul care încarcă practic cheltuielile administraţiilor publice pentru proiectele europene. Deşi ni s-a spus că în următoarele zile va apare o hotărâre de guvern prin care Guvernul se angajează să preia costurile cu TVA-ul, atât în ce priveşte proiectele din etapa de preaderare cât şi cele din etapa postaderare, a spus acesta, eu ieri m-am convins că acest lucru nu este finalizat, deplasându-mă la Direcţia judeţeană a Finanţelor Publice şi constatând că nu au primit nici un mesaj, cel puţin pentru proiectele care se derulează începând cu 1 ianuarie. Atunci, dacă Guvernul nu va reglementa acest aspect, vom avea o mare problemă privind asigurarea contribuţiei consiliilor judeţene, a consiliilor locale la partea de cofinanţare pentru proiectele cu finanţare europeană. Acesta a precizat că, astfel, la procentul de 20% ce vizează cofinanţarea consiliilor judeţene şi locale, procent care este obligatoriu prin natura proiectelor, se mai adaugă 19%, ce reprezintă TVA-ul, bani pe care administraţia ar trebui să-i aibă la dispoziţie şi pe care nu-i are.

Tot în materie de proiecte europene din etapa postaderare, s-a insistat pe grija faţă de selectarea temelor de proiect care pentru a fi eligibile trebuie să corespundă axelor prioritare stabilite în Planul Operaţional Regional, transmis la 31 ianuarie 2006, la Bruxelles în vederea aprobării. Printre aceste axe, se numără şi modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene, reabilitarea serviciilor sociale, dotare cu echipamente, reabilitarea şi dotarea învăţământului preuniversitar, sprijinirea afacerilor, dezvoltarea siturilor industrial şi refacerea lor, dezvoltarea turismului local şi regional, extinderea structurilor de cazare şi dezvoltarea urbană.