Însoţiţi de simbolul tricolor naţional, sute de dâmboviţeni au fost prezenţi, sâmbătă, la parada militară organizată în cinstea Zilei Naţionale a României, în acest an, poporul român sărbătorind 94 de ani de la Marea Unire.
Ceremoniile au fost deschise cu un Te Deum în cinstea eroilor neamului, serviciu religios săvârşit de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei, după care au urmat alocuţiunile, depunerea de coroane şi defilarea unităţilor militare din cadrul Garnizoanei Târgovişte, Jandarmeriei şi I.S.U Basarab I.
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi prefectul judeţului, Victor Sanda, la eveniment au mai fost prezenţi autorităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor publice, comandanţii structurilor militare, veterani de război şi oameni politici.
La manifestarea organizată la Târgovişte în cinstea Zilei Naţionale, a fost prezentă şi Rovana Plumb, ministrul Mediului care a dat citire mesajului adresat românilor de către premierul României:” 1 decembrie este cea mai potrivită zi pentru a privi cu mândrie şi recunoştinţă spre trecut, pentru a analiza în mod obiectiv prezentul şi pentru a privi cu optimism spre viitorul nostru european. Provocarea noastră a tuturor românilor este ca în perioada următoare să transpunem tot ce e bun în noi şi tot ce ne uneşte într-un proiect de ţară în care să credem cu toţii, pentru care să muncim cu toţii şi de rezultatele căruia să ne beneficiem cu toţii”.
De asemenea, într-o alocuţiune, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a subliniat faptul că existenţa noastră, a românilor, în teritoriile în care trăim astăzi, este rezultatul incontestabil al eforturilor înaintaşilor, amintind celor prezenţi importanţa zilei de 1 Decembrie:” Sărbătorim astăzi, 94 de ani de la Marea unire de la 1 Decembrie 1918. Este momentul în care trebuie să ne aducem aminte de toţi cei care au luptat pentru idealul naţional. Este momentul în care trebuie să ne aducem aminte de marele făuritor al primei unităţi a românilor marele Mihai Viteazul, la 1600, este momentul să ne aducem aminte de cei care au luptat la revoluţia lui Tudor Vladimirescu la 1821, este momentul să ne aducem aminte de cei care au luptat pentru idealul naţional la 1848, este momentul să ne aducem aminte de cei care la 1859 au făurit unirea Ţării Româneşti cu Moldova, de cei care au luptat la 1877 în războiul pentru independenţa României, este momentul să ne aducem aminte de cei care la 1 decembrie 1918, 1266 de delegaţi şi peste 100 de mii de români din toate provinciile ţării, pe câmpia de la Alba Iulia, acolo unde pentru prima dată în 1599 a intrat Mihai Viteazul, acolo unde la 1784, Horea,Cloşca şi Crişan au fost traşi pe roată. Cei 100.000 de români au dat acestei zile imaginea unei mari adunări populare, a unui plebiscit naţional care a avut în vedere reîntregirea neamului. Pentru toţi trebuie să avem un sentiment de recunoştinţă pentru că la 1 Decembrie 1918 prin revenirea la ţara mamă a Transilvaniei, a Banatului, a Crişanei şi Maramureşului, s-a desăvârşit cel mai mare proiect al României, proiectul unităţii naţionale. Îmi doresc ca de aici înainte, să fim mai uniţi, să fim mai mândrii de ceea ce suntem noi ca români şi îmi doresc ca acest popor să trăiască în pace şi unitate. Urez tuturor românilor La Mulţi Ani!”.
Mesaj de unitate naţională a transmis şi prefectul judeţului, Victor Sanda: „Dragi români, unitatea unei naţiuni este o lucrare fără sfârşit. Ea se înfăptuieşte zi de zi şi se apără zi de zi. Dacă după 1 decembrie 1918, marele efort unificator a fost întruchipat de formarea statului naţional român, astăzi urmăm parcursul integrării europene din care facem parte şi în care vrem să rămânem. Viitorul nostru este strâns legat de viitorul Europei, unde România îşi are locul ei firesc şi unde îşi poate afirma identitatea şi interesele”.
Ceremonialul organizat în vechea cetate de scaun a continuat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Piaţa Tricolorului şi defilarea trupelor militare.