Secţia de Psihiatrie Cronici Gura Ocniţei a fost astăzi, 3 decembrie, gazda manifestărilor organizate de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa şi autorităţile locale şi judeţene, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Această sărbătoare fost adoptată de Organizaţia Națiunilor Unite în 1992 pentru a motiva întreaga populație să devină conștientă de faptul că persoanele cu dizabilități există și că în condiții optime ele pot fi parte activă a comunității în care trăiesc.
Evenimentul desfăşurat la Centrul Gura Ocniţei a constat în mai multe activităţi: o slujbă religioasă la Biserica din incinta Secţiei de Psihiatrie, ateliere de ergoterapie prin intermediul cărora pacienţii realizează şi creează diferite obiecte de artizanat, precum şi un program artistic susţinut de către beneficiarii Centrului.
Prin această acţiune s-a dorit înlăturarea barierelor în ceea ce priveşte marginalizarea acestor persoane cu nevoi speciale. Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost adoptată de Organizaţia Națiunilor Unite în 1992 pentru a motiva întreaga populație să devină conștientă de faptul că persoanele cu dizabilități există și că în condiții optime ele pot fi parte activă a comunității în care trăiesc. Din păcate, de-a lungul timpului, persoanele cu dizabilități au fost discriminate și excluse social. Toate acestea sunt rezultatul prejudecăților și a ignoranței. Persoanele cu dizabilități au dreptul de a avea șanse egale și acces la educație, acces pe piața muncii, precum și la servicii medicale, sociale și juridice.
Prezent la acest eveniment dedicat persoanelor cu dizabilităţi, secretarul judeţului, Ivan Vasile Ivanoff, a ţinut să sublinieze că ziua de astăzi poate fi un început de a privi cu mai multă înţelegere către acești oameni şi să le recunoaştem rolul lor în societatea românească:„Prezenţa mea aici este cu cât mai necesară cu cât reprezint autoritatea publică judeţeană, cea care, cel puţin după revoluţie, vorbesc de după 1989 şi până în prezent, a fost însărcinată cu o serie de competenţe privind persoanele cu dizabilităţi. Chiar şi metamorfoza cuvântului persoane cu handicap, persoane cu dizabilităţi a suferit aceste transformări. Se ştie foarte bine că în anii 1990 la Conferinţa de la Salamanca s-a renunţat la cuvântul de persoană cu handicap şi s-a acreditat cuvântul persoană cu dizabilităţi, deoarece se consideră că incluziunea socială a unei persoane din punct de vedere formal, lingvistic, a unei persoane cu dizabilităţi este mai binevenită şi mai uşor de acceptat, decât a unei persoane cu handicap. Din păcate handicap, avem noi, ceilalţi, vorbesc de handicap mintal din punct de vedere al atitudinii noastre faţă de persoanele cu dizabilităţi. Este bine să renunţăm la mentalitatea noastră vizavi de aceste persoane, deoarece oricând, fiecare dintre noi putem deveni, Doamne fereşte, mâine oameni cu dizabilităţi în urma unui accident sau datorită unei cumpene în viaţa noastră, pe care fiecare o poate avea. Având în vedere această perspectivă, nu neapărat fericită pentru noi, e bine să ne gândim că pentru fiecare poate exista un mâine.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Preşedintele acestuia are deschidere deosebită către problematica persoanelor cu dizabilităţi, există o serie de centre pe care noi le gestionăm din punct de vedere financiar şi administrativ, demonstrăm, pe de altă parte, competenţele şi atribuţiile pe care legal trebuie să le îndeplinim, dar şi prin atitudinea pozitivă pe care noi, ca autoritate publică administrativă o avem faţă de astfel de persoane. Vrem să vă menţionăm faptul că nu numai astăzi, pentru că este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi ne subliniem încă odată această competenţă şi aceste atribuţii, însă fiecare efort nevăzut pe care noi îl depunem în favoarea persoanelor cu dizabilităţi, este susţinut în fiecare zi de către toată administraţia publică judeţeană. Cu acest mesaj şi interesul permanent pe care-l avem faţă de persoanele cu dizabilităţi, vrem să vă spunem că apreciem munca pe care dvs. o depuneţi, toţi cei care nu apar astăzi în scenă şi sunt în culise şi acest lucru e important pentru că grija faţă de aceste persoane este în fiecare secundă, zi şi noapte, nu există concedii, nu există zi de odihnă, nu există sărbătoare, pentru că permanent aceste persoane trebuie să fie în grija noastră.
Vă felicit pe dumneavoastră, aparatul care lucraţi şi personalul care sunteţi angrenat în această activitate iar pentru beneficiarii şi pentru pacienţii care sunt cuprinşi în sistemul de asistenţă socială şi medicală, vreau să le spun că suntem alături de ei. Vă mulţumesc, La mulţi ani, şi Dumnezeu să ne ajute!”