Urmare a angajamentului de optimizare a procesului administrativ de la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, seria de vizite la instituțiile subordonate CJD a continuat ieri, 16.01.2013, cu locațiile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dâmbovița. Am mers, alături de directorul general Cristiana Bucur și directorul general adjunct Doinița Dinu, la Complexul de servicii sociale Găești, locuințele protejate din Târgoviște, Ulmi și Viișoara, precum și la Complexul de servicii sociale „Casa Soarelui” din Târgoviște.
Demersul meu a urmărit câteva obiective în jurul cărora mi-am centrat acțiunea:
· contabilizarea pe teren a problemelor cu care se confruntă beneficiarii sistemului de asistență socială și protecția copilului;
· să analizez situația reală a locațiilor, cu accent pe Complexul de la Găești unde va demara anul acesta proiectul european pe fonduri Regio „Modernizare spații existente și extindere construcție parter Centru Social Găești”;
· să urmăresc nivelul de implicare a personalului;
· să clarific nivelul cheltuielilor de natură materială, precum și cele care țin de alocația pentru fiecare copil din sistem.
Primele concluzii fundamentate:
· Modul în care s-a transpus reforma sistemului de protecție a copilului este profund deficitar, în sensul că, de exemplu, nu putem avea pretenția de a urmări cu fidelitate evoluția copiilor plasați în locuințe disparate, dacă ei merg sau nu la școală, câtă atenție li se acordă etc.;
· Avem spații – proprietatea Consiliului Județean care nu sunt utilizate corespunzător. Și modelul la care mă gândesc este acela că, decât să cheltuim pentru achiziţionarea de spații în sensul folosirii lor drept locuințe protejate, e mult mai corect și mai rentabil să investim în amenajarea, de pildă, a unei clădiri neutilizate pe care o avem la Găești.
· Trebuie să ne concentrăm activitatea pe o politică socială care să urmărească scoaterea copiilor din sistem și integrarea lor în familii, pregătindu-le sub toate aspectele pentru a oferi cadrul firesc creșterii, îngrijirii și educării acelor copii. În acest sens, trebuie să ne propunem ca un asistent maternal să ajungă să aibă în încredințare 2-3 copii, ca o soluție viabilă, justă de reducere a costurilor fără a abandona condițiile esențiale privind dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Voi continua, aşa cum mi-am asumat, acest circuit de vizite în perioada următoare, atât în locaţiile DGASPC, cât şi la celelalte instituţii şi societăţi comerciale subordonate Consiliului Judeţean.
Consiliul Județean Dâmbovița
Președinte ADRIAN ȚUȚUIANU