Muzeul de Istorie a găzduit, astăzi, o serie de manifestări dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea societății „Mormintele eroilor căzuți în război” – 12 septembrie 1919, organizate de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița.
La eveniment au fost prezenți: secretarul județului Dâmbovița, Ivan Vasile Ivanoff, subprefectul județului, Florina Mureșan, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, parlamentari dâmbovițeni, membri ai societății „Mormintele eroilor căzuți în război”, veterani de război, oameni de cultură dâmbovițeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai structurilor militare dâmbovițene, ai Societății de Cruce Roșie Dâmbovița, cadre didactice, elevi, primarii mai multor localități dâmbovițene.
Cu acest prilej, Ivan Vasile Ivanoff a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea: „Este mult prea greu să exprimăm în cuvinte durerea provocată de pierderea celor dragi. Dar este cu mult mai greu să nu avem măcar șansa de a le aduce, peste ani, un omagiu.
Eroii români, căzuți la datorie în lupta statului pentru unitate, întregire și independență au fost și vor rămâne, cu siguranță, oameni dragi pentru familiile lor, pentru statul român și pentru toți românii.
De-a lungul anilor, s-au făcut numeroase eforturi și s-a încercat ca sacrificiul fiecăruia dintre ei să nu fie niciodată uitat. Și vreau să mulțumesc pentru acest lucru Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Încă de la înființare, asociația nu a făcut altceva decât să ofere eroilor neamului recunoștința și locul bine-meritat în istorie și în memoria noastră.
Din nefericire, aproape de începutul anilor ’20, pe teritoriul României erau înhumați sute de mii de ostași ai neamului care și-au apărat cu viața identitatea și patria. Dar cred că numărul și povestea lor le pot spune mai bine decât mine istoricii și poate chiar și lucrările care ne vor fi prezentate puțin mai târziu. Dar ar mai fi lucruri legate de acea perioadă care nu trebuie deloc omise.
O spun cu regret și poate o știm cu toții. La acel moment, mulți dintre ei nu au putut fi readuși acasă. Mulți dintre ei poate că nici măcar nu fuseseră încă identificați. Cert este că toți cei care și-au pierdut viața pentru binele poporului și statului român meritau să fie cinstiți, meritau să fie știuți de o lume întreagă și meritau, mai mult ca orice, le fie cunoscută lupta peste tot în țară.
Așa a luat naștere și și-a început activitatea, în toamna anului 1919, societatea „Mormintele eroilor căzuți în război”. Nu trecuse mult timp de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și necesitatea ca eforturile celor mai bravi dintre români să poată fi glorificate nu mai suporta amânare.
De atunci și până în prezent au trecut 100 de ani, în care societatea nu a încetat niciodată să mențină în prim-plan amintirea tuturor eroilor români.
În aceste momente importante pentru dumneavoastră, eu nu pot decât să vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut, pentru tot ceea ce faceți, dar și pentru tot ce veți continua să faceți! Cu siguranță, scopul nobil al activității pe care o promovați nu-și va pierde niciodată rostul și nici sprijinul nostru, al tuturor. Ani mulți, plini de realizări și de acum înainte!”
De asemenea, evenimentul a fost marcat și prin lansarea ediției-album a revistei „Eroica”, revistă de cultură istorică și de cinstire a eroilor neamului, și printr-un program artistic susținut de corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Târgoviște.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița