Proiectul european continuă la Spitalului Judeţean: un nou corp de clădire reabilitat şi modernizat, parcări şi căi de acces finalizate
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a participat duminică, 28 iulie, la festivitatea care a marcat darea în folosinţă a corpului C al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, precum şi inaugurarea obiectivului Lucrări de execuţie căi de acces şi parcări. Au participat la eveniment ministrul Educaţiei Naţionale – Remus Pricopie, prefectul judeţului Dâmboviţa – Victor Sanda, managerul Spitalului Judeţean – Radu Petrescu, parlamentari şi primari dâmboviţeni, consilieri judeţeni şi locali, directori ai instituţii deconcentrate, directori ai instituţiilor şi societăţilor subordonate Consiliului Judeţean, personal medical.
În luările de cuvânt au fost abordate detaliile proiectului european Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa, stadiul implementării, dificultăţile create de întârzieri, corecţii financiare, deschiderea Centrului Multifuncţional de la Titu, precum şi obiectivele de investiţii pentru viitor.
Adrian Ţuţuianu: Nu avem astăzi o inaugurare a Spitalului Judeţean, de aceea nu tăiem nicio panglică. Am vrut să marcăm un moment care ţine de două aspecte principale: suntem la un an de mandat şi încercăm să spunem ce am făcut în acest an şi, în al doilea rând, am finalizat lucrările de reabilitare la un corp din această clădire şi cred că este util pentru toată lumea să informăm care e stadiul de implementare a proiectului şi să arătăm care ne sunt intenţiile pentru următorii trei ani de zile în domeniul sănătăţii publice.
Când am preluat mandatul, acum un an, erau realizate 27% din lucrări şi existau restanţe de plată către furnizorii de aparatură medicală şi constructori de 9,9 milioane de lei. Astăzi, dacă analizăm stadiul proiectului, lucrările sunt realizate în proporţie de 65% şi nu avem niciun fel de restanţe către furnizori sau societăţi care au realizat lucrări.
Vă reamintesc că avem corecţii financiare de 25% la contractul de execuţie, 5% la cel de proiectare şi 10% la contractul de consultanţă.
Vom continua în ritm susţinut lucrările la acest obiectiv. Intenţia mea este una diferită de a constructorului, adică eu vreau să-l închei în acest an.
Vă aduc aminte tuturor că tot ceea ce am promis în domeniul sănătăţii în 2012 am pus în aplicare. La Titu am redeschis spitalul, este o secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte. Am făcut această promisiune oamenilor din zonă. Am supărat, probabil, pe câţiva doctori şi câteva asistente, dar eu cred că este important să răspundem nevoilor pe care le au oamenii. 80.000 de oameni din zona Titu aveau nevoie de un spital şi ne-am ţinut de cuvânt şi noi, cei de la Consiliul Judeţean, şi Guvernul Ponta, care a spus că va redeschide acele unităţi închise fără o analiză serioasă a nevoii de asistenţă medicală pentru publicul larg.
Ne-am propus să asigurăm o mai bună funcţionare a întregului spaţiu al Spitalului Judeţean. Cu eforturi deosebite, într-o lună de zile am reuşit să finalizăm două parcări, aproape 4000 metri pătraţi de parcare. Sunt peste 300 de locuri de parcare acum în curtea Spitalului Judeţean. Am refăcut o parte din căile de acces, cele care nu mai necesită intervenţii ulterioare.
De asemenea, vreau să ştiţi că mă preocupă atitudinea pe care unii medici, asistenţi, infirmieri o au faţă de bolnavi. Am fost în aceste ultime două luni zilnic în Spitalul Judeţean şi permanent am constatat nemulţumiri ale oamenilor faţă de tratamentul cadrelor medicale. Voi avea discuţii în perioada următoare cu personalul de aici, vom gândi cum trebuie să facem să răspundem mai repede solicitărilor, vom încerca să suplimentăm personalul şi, în acelaşi timp, voi fi nemilos cu toţi cei care nu înţeleg nevoia de a-l trata corect pe cetăţeanul din Dâmboviţa.
Radu Petrescu: În acest moment, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte inaugurează tronsonul II, corpul C+D, în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare. Trebuie să menţionez aici sprijinul permanent oferit de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin domnul preşedinte, care s-a ocupat personal de implementarea proiectului. Aceasta a constat în reabilitarea masivă a corpurilor C+D, cu dotarea aferentă pentru un laborator modern de imagistică medicală, computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară, o sterilizare modernă, un bloc operator complet şi modern utilat şi o parte din secţia ATI (anestezie, terapie intensivă).
Tot cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa am finalizat anul acesta reabilitarea secţiei Oncologie (dotarea cu paturi şi noptiere şi un aparat nou de radioterapie superficială), mutarea medicinei legale într-un spaţiu din str. Cooperaţiei complet reabilitat şi dotarea Laboratorului de toxicologie cu un aparat ultramodern de efectuare a analizelor.
Victor Sanda: Acum 6 luni de zile stăteam de vorbă cu preşedintele Consiliului Judeţean şi eram amândoi impacientaţi pentru că aveam foarte multe blocaje şi erau foarte multe rămâneri în urmă. Eu am fost circumspect că o să intrăm într-un ritm satisfăcător, dar în luna aprilie am avut prima surpriză plăcută. Mi-am dat seama că preşedintele Consiliului Judeţean, cu aceeaşi echipă, cu două-trei schimbări, a putut să imprime un ritm care să satisfacă realizarea acestui obiectiv.
Remus Pricopie: De ce mă aflu astăzi aici? Sunt două răspunsuri. Primul – din respect pentru acest judeţ şi din respect pentru echipa care se află astăzi la conducerea acestui judeţ şi încearcă să facă în aşa fel încât să fie mai bine pentru fiecare cetăţean al judeţului. (...) Educaţia şi Sănătatea sunt doi piloni fundamentali pentru orice societate şi nu pot decât să fiu mândru şi să mă bucur că în judeţul Dâmboviţa există aceste motoare care fac ca societatea să meargă spre o zonă mai bună. Al doilea motiv pentru care mă aflu aici are o dimensiune personală. Cunosc acest spital judeţean încă din 1984, am făcut inclusiv practică în acest spital când eram elev şi am fost şi pacient. (...) O să vin aici şi atunci când spitalul va fi integral renovat.
Informaţii suplimentare:
Proiect “Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa”
Ø Valoarea totală proiect: 83.106.684,78 lei
Ø Co-finanţarea eligibilă a Consiliului Judeţean Dâmboviţa: 1.332.218,29 lei
Ø Sursă de finanţare: Fonduri UE (FEDR) - POR 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”
Ø Perioada de implementare: 52 luni (prelungită prin Act Adiţional nr. 2 la contract de finanţare
STADIUL IMPLEMENTĂRII la data de 30.06.2012:
- producţie fizică realizată: 35% (20.401.644,07 lei)
- lucrări finalizate: 27 % - restanţă plată: 9.914.296 lei
STADIUL IMPLEMENTĂRII la data de 25.07.2013:
- producţie fizică realizată: 65% (37.888.787,55 lei)
- lucrări finalizate: 61 % - restanţe plată : 0 lei
Investiţii finalizate în 2013:
- “Lucrări de execuţie căi de acces şi parcări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte” în valoare de 856.000 lei.
Investiţii în derulare în 2013:
- Continuarea şi finalizarea proiectului european “Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa”;
- Continuarea şi finalizarea obiectivului “Construire poartă&balustradă protecţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă“, care o valoare estimată de 206.739 lei (inclusiv TVA);
- Continuarea şi finalizarea obiectivului “Reparaţii capitale şi lucrări de amenajare la Secţia Dermatologie Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte“ care are o valoare de 958.000 lei;
- Continuarea şi finalizarea obiectivului “Centrală termică şi reţea distribuţie la Secţia Reumatologie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte“ care are o valoare de 558.000 lei fără TVA;
- Continuarea şi finalizarea obiectivului "Refuncţionalizare UPU Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte" care are o valoare de 895.933 lei.
- Studiu energetic şi soluţii adecvate de încălzire.
Investiţii propuse pentru anul 2014:
- Împrejmuire şi sistematizare pe verticală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte; - Reparaţii capitale la sediul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte;
- Reparaţii capitale la Spitalul de boli infecto-contagioase Târgovişte;
- Eficientizarea investiţiei Sanatoriul Moroeni;
- Reparaţii capitale pavilion A, Spitalul de Psihiatrie, Gura Ocniţei, jud. Dâmboviţa (Ochiuri);
- Reabilitare şi refuncţionalizare corp A şi B, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.