29.05.2013

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa a găzduit astăzi, 28 mai,  o dezbatere în cadrul căreia preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a adus în atenţia edililor dâmboviţeni mai multe acte normative cu impact major în activitatea unităţilor administrativ – teritoriale. Au fost prezenţi: prefectul judeţului, Victor Sanda, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ioan Marinescu şi Gabriel Grozavu, precum şi Gilda Niculescu, şeful  Serviciului Strategii, Dezvoltare, Cooperare din cadrul ADR Sud Muntenia.

Cea mai spinoasă problemă discutată a vizat ordonanţa de urgenţă adoptată de către Guvern privind intrarea în insolvenţă a unităţilor administrativ – teritoriale.

Prin  acest act normativ, primăriile şi consiliile judeţene care nu-şi plătesc datoriile intră în insolvenţă. Conform acestei ordonanţe, primarii care nu sunt capabili să-şi gestioneze fondurile pot fi înlocuiţi cu administratori judiciari şi, dacă nu anunţă la timp iminenţa in­solvenţei, riscă pedepse cu închisoa­rea. Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi obligaţi să ceară Tribu­nalului să declare insolvenţa, dacă auto­ritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general sau dacă nu au achi­tat salariile de mai mult de 120 de zile.

În deschiderea dezbaterii, prefectul judeţului, Victor Sanda, a făcut apel către primarii dâmboviţeni să dea dovadă de eficienţă în  gestionarea fondurilor publice:“Trebuie să fiţi manageri ai banului public, pe care să-l cheltuiţi eficient spre binele comunităţii. A fi culmea ruşinii ca o primărie de la noi să fie prima care intră în insolvenţă la nivel naţional. Sărăcia e atât de cruntă încât avem din ce în ce mai puţine grade de libertate şi variante de ajutor. Poate credeţi că eu am vreun interes personal. Nu am! Dar nici nu vreau ca acest judeţ să ajungă vai de el. Eu vă atrag atenţia, dumneavoastră faceţi cum credeţi că e mai bine.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu a evidenţiat în cadrul dezbaterii principalele măsuri ce trebuie întreprinse pentru reducerea nivelului de arierate de la nivelul primăriilor, semnalând faptul că acestea au crescut constant din cauză că: „foarte multe lucrări executate de-a lungul anilor n-au fost înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ – teritoriale. Acest lucru pune România într-o situaţie extrem de dificilă, adică nesemnarea unui acord cu FMI, cu riscul de a bloca activitatea ţării în relaţia cu creditorii internaţionali: FMI, Banca Mondială, Banca Europeană ş.a.m.d. Neplata acestor arierate ne poate duce pe toţi, încet, dar sigur către procedura de insolvenţă. Citiţi OUG privind criza  financiară şi insolvenţa şi veţi vedea că procedura este similară cu cea de la o firmă. Dacă ai datorii care depăşesc valoarea prevăzută de lege, adică 15% din bugetul general al UAT eşti obligat să îţi declari procedura de insolvenţă, iar dacă nu o declari, veţi vedea că sancţiunea este cu închisoare de la 3 luni la un an. Am rugămintea la dumneavoastră să faceţi câteva lucruri pe care eu le consider extrem de importante. Mai întâi de toate, dimensionaţi corect bugetele  şi ceea ce aveţi de făcut. Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu vă va putea ajuta aproape cu nimic în acest an. Nu din cauză că nu doresc, ci din cauza faptului că problemele pe care le am acumulate, sunt enorm de mari(…) În al doilea rând, nu mai începeţi lucrări fără finanţare. În al treilea rând, colectaţi-vă taxele şi impozitele. Nu se poate să avem primării cu 26% nivel de colectare a taxelor şi impozitelor. Adjudecaţi lucrări corect şi la preţul corect(…)Derulaţi procedurile de licitaţie corect şi la preţul cel mai mic posibil”.

 De asemenea, şeful administraţiei judeţene a anunţat cu acest prilej şi sumele ce îi vor fi repartizate judeţului Dâmboviţa pe Ordonanţa 28, fosta HG 577, OG7 şi OG 40, precum şi modul în care vor fi repartizate:„Prima alocare financiară pe care o s-o avem pe total judeţ este undeva la 90 de miliarde. Vom da banii numai pentru apă, canal şi drum. Nu vom da bani pentru poduri, pentru bazele sportive care erau în diverse faze de execuţie şi sunt cu datorii. Cele 90 de miliarde le vom împărţii pentru finalizarea unor obiective de investiţii, lucrări care sunt pornite de multă vreme şi sunt undeva la 80% stadiu de realizare”.

În cadrul întâlnirii de astăzi, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a adus în atenţia primarilor dâmboviţeni şi aspecte legate de reorganizarea administraţiilor judeţene şi locale în contextul procesului  de regionalizare şi descentralizare a României.

Gilda Niculescu, şeful  Serviciului Strategii, Dezvoltare, Cooperare din cadrul ADR Sud Muntenia a prezentat cu acest prilej, o serie de detalii cu privire la pregătirea portofoliului de proiecte regional pentru perioada 2014 – 2020.