Miercuri, 12 octombrie 2011, o delegaţie a Băncii Mondiale s-a aflat în judeţul Dâmboviţa în scopul observării stadiului derulării proiectului de cadastrare gratuită a proprietăţilor din comunele Corbii Mari şi Vulcana Băi.
Această acţiune, demarată în judeţul nostru în data de 15 martie 2011, în localitatea Vulcana Băi, face parte din proiectul CESAR, finanţat printr-un împrumut de la Banca Mondială care presupune înregistrarea în evidenţele de cadastru şi în cartea funciară, a peste un milion de proprietăţi, din 15 judeţe.
Din judeţul Dâmboviţa au fost selectate pentru a face parte, în primă fază din acest proiect, localităţile Vulcana Băi şi Corbii Mari.
Sediul primăriei Vulcana Băi a găzduit întâlnirea de lucru dintre experţii Băncii Mondiale - Victoria Stanley – expert operaţiuni, Mika Torhonen – expert in politici de administrare a terenurilor, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) - dir. gen. adj. Cătălin Bădin, dir. gen. adj. Ioan Buzaş, dir. Direcţia cadastru Ene Constantin, dir. Direcţia management a proiectelor Victor Grigorescu, dir. OCPI Dâmboviţa, Cristina Badiu, reprezentanţii consorţiului de firme prestatoare – Valeriu Manolache şi Ionuţ Săvoiu şi beneficiarul – reprezentat de primarul Emil Drăghici.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a răspuns invitaţiei de a participa la discuţii, autoritatea judeţeană având un rol important în coordonarea acestei acţiuni, prin responsabilizarea factorilor implicaţi.
Atât reprezentanţii Băncii Mondiale, cât şi cei ai prestatorului au apreciat ca exemplară implicarea administraţiei locale din comuna Vulcana Băi, prin furnizarea la timp a datelor necesare efectuării măsurătorilor – una din etapele procesului de înregistrare sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară.
Un aspect pe care s-a pus accent a fost cel a beneficiilor de pe urma finalizării acestui proces. În acest context, preşedintele CJD a accentuat ideea că, prin înregistrarea sistematică a proprietăţilor, se va face ordine în domeniul proprietăţilor şi vor fi eliminate problemele care apar la accesarea fondurilor europene şi, în special, la acordarea subvenţiilor prin Agenţia Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Totodată, Florin Popescu a subliniat că acest proces va avea consecinţe pozitive, atât pentru proprietarii de păduri, cât şi pentru exploatatorii forestieri.
Nu în ultimul rând, a afirmat necesitatea supraimpozitării terenurilor necultivate şi ca impuls pentru reintroducerea lor în circuitul economic, arendarea sau asocierea în vederea amenajării de ferme viabile din punct de vedere agro-economic. De aici, s-a desprins necesitatea cadastrării gratuite a imobilelor din întreaga ţară. Ideea a fost salutată şi de edilul şef din Vulcana Băi, Emil Drăghici, care a comparat lipsa cadastrului în cazul imobilelor cu lipsa actului de identitate pentru persoane.
Venind în întâmpinarea acestei necesităţi, chiar în cursul zilei de marţi, 11 octombrie, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a avut o întâlnire la Gyongju (Republica Coreea), cu vicepreşedintele companiei Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea colaborării între MDRT şi compania Samsung, sub forma parteneriatului public-privat. În acest sens, Elena Udrea a menţionat mai multe proiecte care ar putea fi astfel implementate, printre acestea numărându-se şi realizarea Cadastrului General al României. Înregistrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării (terenuri şi clădiri), crearea hărţilor electronice şi publicarea datelor pe internet pentru a fi uşor accesibile celor interesaţi reprezintă pentru România o necesitate stringentă şi o prioritate pentru MDRT, care a preluat coordonarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară prin OUG numărul 81/2011, citează site-ul ministerului.
Reprezentanţii Băncii Mondiale s-au arătat preocupaţi şi de modul cum autorităţile locale, reprezentanţii ANCPI şi prestatorul sunt pregătiţi pentru implicaţiile fazei de afişare a rezultatelor şi apariţia eventualelor contestaţii. Aceştia au dat asigurări că au gândit deja modul de lucru cu cetăţenii, astfel încât fiecare cetăţean să fie informat de rezultatele operaţiunilor de înregistrare a proprietăţilor precum şi de mijloacele legale pe care le are la dispoziţie pentru eventualele corecţii sau contestaţii.
Un alt subiect dezbătut a fost acela al termenului de finalizare a procesului de înregistrare sistematică, atât din comuna Vulcana Băi, dar şi din comuna Corbii Mari. Opinia unanimă a fost că faza cea mai importantă, a măsurătorilor şi identificării amplasamentelor proprietăţilor trebuie făcută temeinic, astfel încât întregul proces de înregistrare sistematică a imobilelor ce au ca obiect - în comuna Corbii Mari o suprafaţă de 10652 ha, un număr de 9 intravilane şi un număr estimat de 18725 imobile, iar în comuna Vulcana Băi o suprafaţă de 2815 ha, un număr de 3 intravilane şi un număr estimat de 7150 imobile – se va încheia cu succes după primul trimestru al anului viitor.
În finalul întrevederii, experţii organismului financiar internaţional s-au arătat mulţumiţi de modul de derulare al proiectului în judeţul nostru, oferind, totodată, câteva sugestii pentru încheierea cu succes a acţiunii de înregistrare sistematică a proprietăţilor.