Primăria comunei Stoeneşti din judeţul Argeş a găzduit astăzi, 14 octombrie 2013, întâlnirea dintre preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, prilej cu care a fost semnat protocolul de colaborare pe mai multe domenii ce vizează întocmirea de proiecte cu finanţare europeană pentru exerciţiul 2014 – 2020.
La eveniment au mai participat primarul comunei Stoeneşti, Marin Ion şi directori din cadrul celor două consilii judeţene.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a subliniat importanţa colaborării dintre Dâmboviţa şi Argeş, în direcţia întocmirii proiectelor, obținerea finanțării și realizarea unor investiții de care să se bucure comunităţile celor două judeţe:
„Este important că am făcut acești pași concreți și sunt convins că vom găsi și soluțiile de finanțare: fonduri europene, fonduri guvernamentale și fonduri de la cele două consilii județene. Sunt proiecte care se vor duce chiar și după anul 2020. Important este să existe un început și o continuitate(…)Vor avea prioritate la finanţare acele proiecte care tind să rezolve
problemele din mai multe unităţi administrativ teritoriale mari, cum sunt
judeţele, acele proiecte acre dezvoltă zone ţinând de mai multe regiuni de
dezvoltare economică şi, sigur, proiectele care, pe lângă infrastructură,
asigură şi dezvoltarea economică, asigură şi realizarea unor facilităţi de
ordin social. Pronind de la aceste premize, consiliile judeţene Argeş şi
Dâmboviţa au convenit să acţioneze împreună pe mai multe proiecte de
interes comun pentru locuitorii celor două judeţe”.
Protocolul de colaborare vizează șapte domenii de interes, evidenţiate în cadrul întâlnirii de către preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu: ” Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Leaota, acces, eleborare planuri de urbanism zonal, infrastructură, acest proiect este unul care nu se poate realiza decât în condiţiile accesării unor fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014-2020; reabilitarea, modernizarea drumurilor de legătură dintre cele două judeţe; gestionarea integrată a cursurilor de apă,bazinulArgeş–Vedea, regularizări, protecţii la inundaţii; dezvoltarea pomiculturii prin sprijinirea Institutului Naţional de Cercetare Pomicolă Mărăcineni, Argeş şi a Staţiunii Pomicole Voineşti, Dâmboviţa; sprijinirea învăţământului superior cu accent pe întărirea cerectării şi inovării, există universitate şi în Târgovişte şi în Piteşti; conurbaţia Bucureşti-Titu-Găeşti-Topoloveni-Piteşti, sunt locatităţi cu potenţial de creştere economică important; promovarea unor trasee turistice”.
După cum a precizat şi preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, protocolul de parteneriat va fi supus dezbaterii şi aprobării celor două
consilii judeţene: „Suntem în faza instituţională, de a crea condiţiile de lucru şi, după aceea, departamentele tehnice de la cele două consilii judeţene vor intra într-o colaborare ceva mai aplicată. Pentru a pune în funcţiune un proiect cum este Leaota, durează cam între 3 şi 5 ani. Nu-i vorba că batem palma azi şi mâine se fac proiectele. Va trebui perseverenţă din partea celor două consilii(...)Vom face o prioritizare a obiectivelor care deocamdată sunt domenii, iar în funcie de şansa obţinerii finanţării, vom întocmi proiectele. Protocolul semnat astăzi se va transforma în hotărâri ale celor două consilii județene, iar proiectele europene se vor întocmi în comun. Regiunea începe așadar să funcționeze”.