24.05.2014

În cadrul Programului național ”Constantin Brâncoveanu – 300”, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște și Biblioteca Județeană I. H. Rădulescu au organizat, vineri, 23 mai 2014, o sesiune de comunicări științifice  ”Vechi capitale ale Țării Românești între Orient și Occident”.

Deschiderea evenimentului a avut loc în Sala Auditorium a Muzeului de Istorie din Târgoviște. La manifestări au participat acad. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Ioan Opriș, cercet. științific principal Ovidiu Cristea. Consiliul Județean Dâmbovița a fost reprezentat de Ioan Marinescu, Vicepreședinte. Alocuțiunile susținute de invitații la acest eveniment au prezentat amprenta personalităţii domnitorului Constantin Brâncoveanu asupra regiunii noastre și, de asemenea, au marcat aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, și au subliniat contribuţia orașului nostru la tipărirea de carte în epoca brâncovenească.

O altă acțiune inclusă în programul aniversar a fost dezvelirea plăcii aniversare, eveniment găzduit de Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic. La eveniment, alături de personalități din domeniul culturii și reprezentanți ai mediului universitar, au participat și Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, și Alexandru Oprea, Administrator Public.

Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița: ”Mă  bucur că pot să mă alătur activităților desfășurate de Complexul Muzeal. Avem 70 de ani de la înființare. Cred că, cel puțin în ultimii 2 ani, am încercat   să-mi fac datoria față de viața culturală a Târgoviștei, faptul că suntem astăzi într-un muzeu, care este unicat înEuropa de Est, este lucrul care vine să susțină afirmația pe care am făcut-o.  Vă asigur că voi fi în continuare alături de muzeu și de tot ce înseamnă viață culturală în municipiul Târgoviște.

Vom încerca să scriem proiecte europene prin care să punem în valoare ceea ce avem noi important și prețios în întregul patrimoniu cultural – național și pentru această zonă istorică deosebit de importantă.”

Tot în cadrul acțiunilor organizate în cadrul evenimentului ”Constantin Brâncoveanu – 300”, a avut loc vernisajul expoziției ”Radu Florescu – viața și opera”, acțiune dedicată marelui om de cultură – arheolog, istoric de artă, profesor și muzeolog, Radu Florescu.