11.11.2012

Sâmbătă, 10 noiembrie 2012, în prezenţa Ministrului Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a fost inaugurat Drumul Sudului, un proiect extrem de important pentru viaţa socio–economică a judeţului Dâmboviţa. Obiectivul  de investiţii „Ranforsarea şi modernizarea drumurilor judeţene DJ 701, DJ 401A şi DJ 711A, pe traseul Dobra – Cornăţelu - Braniştea – Titu – Sălcuţa – Odobeşti – Potlogi - Corbii Mari” a fost realizat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional şi face legătura cu A1 Bucureşti-Piteşti şi cu judeţul Teleorman, având o lungime totală de 40,7 kilometri.

Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu,

panglica inaugurală a fost tăiată de ministrul Mediului, Rovana Plumb, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Muntenia, Liviu Muşat şi de parlamentarul de Dâmboviţa, Gheorghe Ana. La eveniment au mai participat prefectul judeţului, Victor Sanda, numeroşi edili dâmboviţeni şi consilieri judeţeni.

Proiectul a debutat în  anul 2005 când  a fost aprobat studiul de fezabilitate, iar în anul 2009 a fost semnat contractul de finanţare, contract derulat în 3 etape. Obiectivul  „Ranforsarea şi modernizarea drumurilor judeţene DJ 701, DJ 401A şi DJ 711A pe traseul Dobra – Cornăţelu – Braniştea – Titu – Sălcuţa – Odobeşti –Potlogi - Corbii Mari” are o valoare totală de 69.285.098 lei, iar cea mai mare parte a investiţiei este nerambursabilă. Contribuţia CJD  este de 2.245.669 lei.     

La acest moment, deosebit de important pentru judeţul Dâmboviţa, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a precizat:” „Inaugurăm un obiectiv important pentru judeţul Dâmboviţa. În anul 2005, când preşedinte CJD era Gheorghe Ana, s-a aprobat prima hotărâre care a pus bazele acestui proiect. Anul 2005 este şi anul în care s-a aprobat studiul de fezabilitate. În anul 2009 s-a semnat contractul de finanţare şi de atunci până astăzi s-au derulat trei etape ale acestui proiect: etapa I drumul de la Dobra-Titu până la Potlogi, etapa a II-a a însemnat reabilitarea şi înălţarea podului de peste autostradă, în aşa fel încât să permită traficul de tonaj mare, şi etapa a III-a este cea pe care o inaugurăm. Acum drumul, în integralitatea lui, 40,6 km, este în folosinţa cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa. Acest drum nu a fost făcut întâmplător, obiectivul nu a fost doar să facem un drum în judeţul Dâmboviţa, ci să legăm judeţul Dâmboviţa de judeţul Teleorman. (…) Este un drum de legătură cu judeţul Teleorman, solicitat de locuitorii ambelor judeţe, şi care va constitui o legătură importantă cu zona de sud a ţării. (...)

Aceasta ar fi importanţa deosebită a acestui obiectiv de investiţii. Valoarea proiectului este de 69.285.098 lei, contribuţie Guvern 6.333.035 lei, contribuţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa 2.245.669 lei. Până astăzi au fost decontate circa 33 milioane lei şi este în lucru la Agenţia de Dezvoltare o cerere de rambursare de 2,5 milioane lei. Mulţumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect. (...) Timp de 15 zile, am dispus măsura restricţionării circulaţiei pentru camioanele grele ca să se aşeze bine drumul şi după aceste 15 zile drumul va fi deschis traficului tuturor categoriilor de autovehicule care trec prin această zonă.

De asemenea, vom lua măsuri ca drumul să fie protejat, pentru că există o practică în această zonă a supraîncărcării maşinilor, ceea ce ne creează dificultăţi în exploatarea corectă nu numai a acestui drum, ci a tuturor drumurilor judeţene”.

Evenimentul a continuat cu o scurtă vizită la Palatul Brâncovenesc Potlogi, la proiectul de „Restaurare şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural, precum şi modernizarea infrastructurii conexe în zona Ansamblului Brâncovenesc. Ministrul Mediului, Rovana Plumb s-a arătat extrem de încântată de lucrările de restaurare, realizare a picturilor interioare, a frescelor şi anexelor Bisericii Sfântul Dumitru din comuna Potlogi” acestea aflându-se într-un stadiu avansat.

Tot sâmbătă,  judeţul Dâmboviţa a primit vizita premierului României, Victor Ponta. Însoţit de ministrul Mediului, Rovana Plumb şi cel al Agriculturii, Daniel Constantin, prim – ministrul  a vizitat SC Arctic Găeşti, după ce recent Guvernul României a acordat un ajutor de stat de 10 milioane de euro pentru extinderea capacităţii de producţie a fabricii găeştene. Investiţia de la Găeşti este de 24 milioane de euro, iar 14 milioane de euro contribuţia SC Arctic.

După vizitarea fabricii de frigidere, premierul Victor Ponta s-a arătat încântat de tehnologia şi oportunitatea economică pe care le oferă compania româno –turcă. SC Arctic Găeşti are în prezent peste 4000 de salariaţi, iar ca urmare a investiţiei de peste 24 de milioane de euro pe care compania o va face în perioada următoare pentru extinderea liniei de producţie, numărul locurilor de muncă va creşte cu 1000, direct şi indirect.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Găeşti, că Fabrica Arctic reprezintă dovada că există privatizări reuşite, investiţii reuşite şi perspective pentru reindustrializarea României, iar "oricine creează locuri de muncă în România este considerat un prieten de către autorităţile statului: „Este un proiect care astăzi oferă salarii şi siguranţa pentru aproape 4000 de familii, un proiect care asigură o creştere a exporturilor produselor din România şi o investiţie care în perioada imediat următoare se va dezvolta cu o nouă capacitate de producţie, cu încă aproape o mie de locuri de muncă şi în mod sigur încasări superioare pentru bugetul de stat. Profit de această ocazie ca să spun conducătorilor companiei că oricine creează locuri de muncă în România este considerat un prieten şi trebuie să fie tratat ca un prieten de către autorităţile statului.

Pentru România, pentru oraşul Găeşti, fabrica de aici reprezintă o oportunitate economică extraordinară şi în acelaşi timp o continuare a unui brand care înseamnă foarte mult atât pentru cei de vârsta mea, cât şi pentru generaţia părinţilor mei. O să-mi amintesc întotdeauna fericirea din familia mea când am avut primul congelator de la Arctic. (...) Nu întâmplător mă aflu în vizită cu încă doi miniştri din guvernul pe care îl conduc. Doamna Plumb m-a asigurat că tehnologia folosită la Arctic este de ultimă generaţie, prietenoasă cu mediul şi respectă cele mai înalte standarde de protecţia mediului, iar domnul ministru Daniel Constantin m-a asigurat că românii vor avea ce să pună în frigiderele şi în congelatoarele produse aici, produse româneşti, produse bio. Mulţumesc investitorilor serioşi care creează locuri de muncă în România, aduc capital, aduc tehnologie. Din partea Guvernului, asemenea investiţii şi asemenea investitori vor avea întotdeauna tot sprijinul pe care îl merită. Ajutorul de stat va fi în jur de 10 milioane de euro, iar taxele pentru stat vor fi de 11 milioane de euro, aşa încât e un business foarte bun şi pentru Guvern, de colaborare, este un semn de recunoaştere. Îmi doresc ca cele 4000 de familii care în fiecare lună au un venit lucrând pentru Arctic să aibă siguranţa zilei de mâine, să aibă nivelul de viaţă decent pe care îl merită şi sper să fiu prezent să văd şi noile investiţii pe care compania le va face. Cred că pentru Găeşti şi pentru Dâmboviţa, uzina de aici reprezintă o mândrie şi o oportunitate economică. (...) Se vor crea 500 de locuri de muncă directe şi încă 500 în zona conexă”.

Levent Cakiroglu, preşedintele grupului Arcelik a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat şi a precizat că cele 10 milioane de euro acordate de Guvern vor contribui la dezvoltarea capacităţii de producţie din România:”Vom creşte capacitatea de producţie pentru aparatele frigorifice cu 50%. Odată finalizată această investiţie, fabrica de la Găeşti va fi cea mai mare fabrică de frigidere din Uniunea Europeană,  iar cea mai mare parte a producţiei va merge la export”.