24.10.2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a participat astăzi, 23 octombrie 2012, alături de consilierul Ministrului Muncii, Cristina Păduraru, prefectul judeţului, Emilian Rusu, Bogdan Simion, preşedintele Fundaţiei „SERA România” şi Cristiana Bucur, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, la evenimentul de inaugurare a Centrului de Recuperare  şi Reabilitare pentru Copilul cu Handicap Târgovişte, obiectiv realizat în baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Fundaţia „SERA România”.

Centrul de Recuperare pentru copilul cu handicap a fost construit pe un teren pus la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar investiţiile ce ţin de proiectare, construcţie, dotare şi formare de personal au fost asigurate de către Fundaţia „SERA România”.

Valoarea totală a investiţiei este de 350.000 de euro, iar beneficiarii direcţi ai centrului sunt cei 1380 de copii cu handicap din judeţul Dâmboviţa, instituţia putând oferi servicii de recuperare şi întreţinere pentru 90 copii în fiecare lună.

Parteneriatul încheiat între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Fundaţia „SERA România”, include şi formarea şi instruirea personalului care lucrează în centru.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a ţinut să evidenţieze buna colaborare pe care a avut-o cu  reprezentanţii Fundaţiei Sera în derularea acestui proiect: „ Cred că este corect, în primul rând, să mulţumim Fundaţiei Sera şi domnului Bogdan Simion cu care am colaborat foarte bine. Fundaţia Sera România a venit cu un suport financiar de 250 mii euro, în final a costat 350 mii euro, în final a rezultat un Centru de recuperare care modern, elegant, este de noutate absolută pentru noi, judeţul Dâmboviţa. Misiunea noastră va fi, după ce îl preluăm, să asigurăm funcţionarea lui, să asigurăm personalul necesar şi cred că aţi observat la ultima şedinţa de CJD am adoptat o hotărâre privind reorganizarea Direcţiei de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului care va avea în vedere tocmai nevoia de a asigura personalul calificat format cu ajutorul Fundaţiei Sera pentru această instituţie. Eu vă asigur şi pe dvs., cei de la Fundaţia Sera vom face tot ceea ce trebuie ca acest centru să funcţioneze la parametri şi la standardele la care a fost planificat. Vom asigura suportul financiar, vom pregăti împreună personalul şi sunt convins că activitatea va fi utilă pentru numărul acesta, important de beneficiari din judeţ.

Vă mulţumesc pentru efort, sper să vă avem parteneri şi în alte proiecte de viitor şi experienţa dumneavoastră pe o zonă care este sensibilă, aceea a protecţiei copilului cu probleme speciale, cu dizabilităţi, să ne fie utilă şi să ne fie împărtăşită în proiectele viitoare”.

Relaţiile de colaborare ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa şi Fundaţia „SERA România” au început din anul 2002, când organizaţia a realizat lucrări de amenajare şi dotare la Centrul de plasament al copilului cu handicap sever din oraşul Găeşti:„Mulţumesc tuturor invitaţilor care sunt astăzi alături de noi şi aş vrea să încep, înainte de a prezenta acest centru, aş vrea să spun câteva cuvinte despre parteneriatul cu Fundaţia Sera România. Fundaţia Sera lucrează de foarte mult timp în judeţul nostru, începând in 2002, şi probabil că ştiţi de la alte conferinţe de presă unde am mai spus, ei au fost implicaţi foarte mult pentru Centrul copilul cu handicap sever de la Găeşti(…)Sunt convinsă că vom face faţă la aceleaşi standarde pe serviciile oferite, aşa cum ne-au oferit dumnealor centrul. Mulţumesc încă odată domnului Preşedinte Bogdan Simion, dânsul este cel mai în măsură să spună despre activitatea Serei şi de ce a ales Dâmboviţa”, a adăugat Cristiana Bucur, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa.

Cu acest prilej, Bogdan Simion, preşedintele Fundaţiei „SERA România” a ţinut să treacă în revistă principalele activităţi derulate în judeţul Dâmboviţa de organizaţia pe care o reprezintă:„Mulţumesc  foarte mult pentru ceremonia de astăzi, aş vrea să spun câteva lucruri. SERA lucrează din anul 1997 în judeţul Dâmboviţa, atunci a ajutat judeţul să-şi creeze Direcţia pentru Protecţia Copilului, Centrul de la Găeşti l-am făcut împreună cu Direcţia copilului şi Consiliul judeţean, pentru că am închis căminul-spital de la Ţuicani, ca o instituţie la acea vreme, şi practic n-a părăsit niciodată judeţul Dâmboviţa, am fost întotdeauna aici, doar că într-o anumită perioadă nu am lucrat pentru că erau şi alte judeţe care aveau nevoie de intervenţia noastră. Mă bucur astăzi că deschidem primul Centru de recuperare pentru copilul cu handicap aici, în judeţul Dâmboviţa şi deschizând acest centru, este primul al direcţiei, practic nu facem decât un pas mic spre normalitate. Spre o normalitate a copilului cu handicap şi a reintegrării copilului cu handicap, şi de ce nu a incluziunii sociale a copilului cu handicap.

Mă bucur că, de-a lungul timpului, Consiliul judeţean a fost un sprijin în activitatea noastră şi recunosc că a fost şi un beneficiar al activităţii noastre, pentru că acest centru, odată cu deschiderea lui trece din mâinile noastre, în mâinile dvs. domnule preşedinte, şi în mâinile doamnei directoare, el este destinat celor peste 1300 copii cu certificat de handicap în judeţul Dâmboviţa şi sper ca activităţile care se vor desfăşura aici, vor face viaţa lor mai uşoară. Mulţumesc pentru tot sprijinul acordat!”

Cristina Păduraru, consilierul Ministrului Muncii, a subliniat că România se află în proces de implementare a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, act ce va sta la baza unor modificări de substanţă în legislaţia internă, astfel încât, în ciuda restricţiilor financiare, să fie asigurate şi respectate drepturile persoanelor cu handicap.