10.05.2016

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Regalităţii, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat – prin intermediul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Bibliotecii Judeţene "Ion Heliade Rădulescu" Târgovişte, Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa – Simpozionul cu tema "150 de ani de la urcarea pe tronul Principatelor Unite a Prinţului Carol de Hohenzollern Sigmarigen", eveniment ce a avut loc astăzi, 10 mai 2016, la Muzeul de Istorie din Târgovişte.

Manifestarea a fost marcată de mai multe momente de interes ştiinţific şi cultural. În acest context, au fost prezentate atât lucrări de comunicare de însemnătate academică pentru spectrul istoriei româneşti, cât şi lansări de carte având ca subiect principal evoluţia regalităţii în România.

Programul a fost întregit de momentul muzical susţinut de Cvintetul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi de vernisajul expoziţiei "Vizitele regelui Carol I în Judeţul Dâmboviţa (1866-1914)".

            La eveniment au participat Adrian Ţuţuianu, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Radu Ştefan Vergatti şi Sorin Cristescu, profesori universitari doctori, Gabriela Istrate, Inspectorul General Adjunct al Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, Gilia Claudia şi Silviu Miloiu, conferenţiari universitari doctori, precum şi reprezentanţi ai sferei academice şi culturale dâmboviţene, numeroşi elevi târgovişteni.

            Adrian Ţuţuianu, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa: “ Carol I este cu totul special pentru că de numele lui se leagă independenţa naţională a României, Constituţia de la 1866, Academia Română, moneda naţională şi însuşi numele comunei în care m-am născut, Malu cu Flori. La Târgovişte, Carol I a refăcut biserica mitropolitană. Putem discuta de regalitate, de Carol I, atunci când vorbim despre liceul de la Mănăstirea Dealu, despre Şcoala de Cavalerie din Târgovişte şi despre drumul Târgovişte - Sinaia. De aceea, cred că este important să discutăm, astăzi, despre ce a însemnat regalitatea.”